De la Consol Nogueras argentonina

 A la portada del llibret,  escrit per la Margarida Colomer, hi diu : «Consol Nogueras. Primera regidora de Mataró», i s’hi mostra el retrat .

El que no hi diu  és que va néixer a Argentona  dins una família acomodada, ni que s’hi va casar el 1907, ni que allà hi varen néixer els seus dos primers fills. Tampoc diu  que hi va viure fins que van marxar a Mataró el 1914, perquè tot això ho diu a dins del fascicle que juntament amb altres quatre, dedicats a altres regidores republicanes, ha editat la Fundació Josep Irla amb la intenció d’ honorar i homenatjar el compromís polític pioner de les cinc dones republicanes que, amb la seu compromís i treball varen aconseguir unes millores substancials en els drets i les llibertats de les dones d’una època en que sempre estaven a segona fila.

            A Mataró hi va tenir el tercer fill, i fou a Mataró, després de l’època de criança, on es va posar a treballar, obrint el negoci familiar de carnisseria  que li permetria conèixer de primera mà la realitat social. S’hi va implicar per poder aplicar les idees polítiques revolucionàries que li provocaven, tant els conflictes socials d’un Mataró industrial com la desigualtat del paper de la dona a la societat, agreujat tot pels efectes de la liquidació de la Mancomunitat per la Dictadura de Primo de Rivera, fins al 1931, que amb la proclamació de la República, tot reneix. 

 El 1932, es crea la Secció Femenina d’Esquerra Republicana. El 1933, Consol Nogueras presideix la Secció Femenina del Centre Republicà Federal de Mataró. El 1934 es incorporada a la candidatura d’ERC per a les eleccions municipals, les primeres d’àmbit local on les dones poden votar.

Serà dins el Front Únic d’Esquerres que obtindrà majoria absoluta, que la Consol entrarà al Consistori sent la primera dona regidora de l’Ajuntament de Mataró. S’ocuparà de l’Assistència Social, modernitzant la beneficència i fent-la laica. Continuarà com a regidora durant la Guerra Civil fins que ha de marxar a l’exili, a França el 1939, amb el seu fill petit. Morirà a Grenoble el setembre de 1951, de diabetis als 69 anys.

Ara, i després de Mataró i  Barcelona,  Argentona, vol recuperar la biografia ded la Consol Noguerras per donar-la a conèixer als argentonins, per formar part de la historia local. L’acte, amb la presentació del llibret,  tindrà lloc aquest dimecres dia 10 a les 7 de la tarda a la Biblioteca Joan Fontcuberta.

Serà una manera de reivindicqr la historiografia local i la comarcal,  però també de coneixer el tarannà d’una feminista militant.

Deja un comentario